Promosi penghujung tahun 2012 yang terhebat!!

Rugi... Memang rugi...

Haaa.. Ape yang rugi tuh?? Of course lah pada yang xmencuba SHAKLEE COLLAGEN POWDER bulan ni. Harga runtuh tuh.. Saya juga sebenarnya xminum kolagen sebelum promosi nih.. Tapi disebabkan dah tertarik dengan segala reserch & clinical studies Shaklee & harganya yg murah pada bulan ni, sy mula minum.

Fuhhhhh!!! Memang tersangat marvellous!!!!

Kulit muka bertambah glowing, glowing dan glowing!!!!

Tumit kaki semakin licin

Stretchmarks akibat mangandungkan safiya 2 tahun lepas semakin pudar sangat2.

Lain2 ada.. Tapi rahsiaaaa.. Ahahhahaha

Sebab tu rugi sangat kalau bulan ni x cuba kolagen nih..

==>>KESAN & FAEDAH SHAKLEE COLLAGEN POWDER<<==

ANTI PENUAAN – mengurangkan liang pori-pori (pori-pori terbuka), kedutan dan garis halus.

MENGHIDRATKAN – Melembapkan kulit

MENGEMBALIKAN KEANJALAN KULIT – Menjadikan kulir anjal, lembut dan tegang

MELICINKAN – Tingkatkan kelicinan kulit

MENYUBURKAN – Menyuburkan rambut dan kuku yang sihat

MENCERAH – Mengurangkan pigmentasi, jerawat dan kulit tak sekata

MENEGANG – Membantu menegang dan menganjalkan payudara

Best, kan??? Saya baru minum 10 hari tapi kesan die mmg wallahhhh!! X habes sekotak lg..

Jom2.. Jgn tunggu2.. Saya takut stok nanti habs licin kena sapu dgn org lain.. Mase tu , nanges air mata darah pun x gune dahhhh..

Boleh pm atau sms saya ya

Fb : najihah sudi
Page : cik rerama
Phone : 017.5012307



Promosi Bulan November : ALFALFA

Alfalfa - Father of all food

-----------------------

Soalan yang biase diajukan “Alfalfa ni utk perempuan je ke? ” Eh, xlahh.. Lelaki perempuan boleh ambil.

Tahukah anda yang Alfalfa ni raja segala tumbuhan. Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien. Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi. Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Jom lihat antara kelebihan dan khasiat Alfalfa untuk lelaki dan wanita
• Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian
• Melegakan sakit sendi dan belakang.
• Menghilangkan kelesuan dan tekanan.
• Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).
• Merawat arthitis
• Bagus untuk elergi dan ekzema
• Merawat athma
• Mencuci usus bagi membuang toksik
• Mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor
• Meneutralkan asid dalam badan
• Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
• Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
• Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
• Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
• Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
• Meningkatkan stamina seorang suami
• Melegakan sembelit
• Membuang angin dalam badan
• Milk booster

Haaa tu dia... antara 1001 fungsi Alfalfa...

Berminat? Jom order

Jiha 017.5012307
Facebook : Najihah Sudi
Page : Cik Rerama

Jana income 3,4,5 mahupun 6 angka dengan SHAKLEE.. Dari rumah je pun.. Semuanya online.. Xyah nk kuar2 g meetinglah bagai.. Haaa.. Ade brani?

Kalau dulu mungkin saya segan nak cakap yang saya seorang surirumah (act xlah totally suri rumah kerana sy juga keluar menguruskan bisnes suami). Tapi sekarang bila orang tanya, kerja apa? Surirumah yang bekerja! Hahaha.. Seronok2.. Mau xseronok? Walaupun uruskan suami, anak dan rumah.. Income tetap masuk.. Peruntukkan beberapa jam utk bisnes shaklee dan fokus.. Insya'Allah..

Mungkin ada orang cakap.. Ala.. Dia tuh dok umah .. Bolehlah bisnes.. Ngadap komputer.. Ngadap fesbuk 24 jam.. Eh2, haa.. Cube jadi surirumah nak? Seminggu cukuplah.. Mesti xnak dah..dari subuh sampai ke malam, non stop uruskan mcm2 hal kat umah..

Lagipun.. Kalau anda nak, seribu daya... Kan? Jangan fikir aku xboleh la.. Aku susah lah.. Aku xfreelah.. Aku penatlah... Haaaa... Hati2 dengan apa yang anda tanam dalam minda. LIKE ATTRACTS LIKE.. Ini yang saya belajar dalam Shaklee.. Bile kite asyik fikir negative jer.. Maka bende2 yang negative akan datang dan melekat kat kita.. Sebaik2nya, fikirlah positif, sangka baik dengan semua org, semua benda, semua keadaan.. Tanamkan dalam hati dan minda, insya'Allah semua itu akan datang pada kita..

Ok, dalam bisnes Shaklee ni mudah jer.. Xperlu cari downline untuk dapat sebarang bonus dr shaklee. Hanya KONGSIKAN KEGEMBIRAAN DAN KEPUASAN HATI ANDA KETIKA MENGGUNAKAN BARANGAN SHAKLEE. Cuba dan jatuh cinta dengan SHAKLEE..

Dengan modal hanya rm75, anda layak menjual Shaklee.. Haa.. Kalau ada duit lebih boleh lah beli sedikit stok.. Stok ini umpama gula.. Ada gula.. Maka adalah semut yang datang.. Semut2 ini adalah pelanggan kita.. Jadi, kalau ade bajet memang saya galakkan ambil sedikit stok.

Xde extra bajet? Duit ngam2 utk register? Xpe.. Jangan susah hati.. Kongsikan dulu kegembiraan pengguna2 shaklee.. Promosikan dulu barangan shaklee.. Ade order, orang dah masukkan duit, baru kite beli drpd branch shaklee.. Kirnye.. Stok kita Shaklee yang pegang... Haa.. Mudah , kan?

Hei! Banyak lagi cara tau .. Bukan setakat ini jer.. Apa2 pun .. Register dulu.. Join member.. Banyak lagi kelebihan yang anda pasti dapat seperti CASH REBATE, CAR BONUS, PAKEJ PERCUTIAN / UMRAH..

Sila hubungai saya untuk ketahui lebih lanjut..

Jiha 017.5012307
Facebook : najihah sudi
Page : cik rerama

ESP soya protein shaklee yang memenuhi kriteria soya yang selamat!!

Saya penggemar soya. Anda?

Sebelum ni memang x ambil tahu pun kisah soya ni.. Asal nmpk soya je kat kedai, terus beli. Beli bukan sbb pk bagus ke x utk tubuh bdn tapi beli sebab sukeee sgt dgn rase die. Nak2 yang ade add on corn flavor tuh.. Fuuhhh.. Memang mantoppp.. 😍

Tapi sejak kenal dgn ESP, dah x pandang soya lain.. terus jatuh cintaaaa dengan esp.. Rase die yg sedappp sgt!! Memang terbaik.. Tambah pulak dengan khasiat die yg pelbagai. Paling penting, ESP merupakan soya yang memenuhi dan mematuhi 7 kriteria soya yang selamat diminum dan memberi kesan yang superbbbb utk tubuh kita.

Ok, jom baca 7 kriteria tu

🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓

Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

Ok, ini la rupe bentuk soya ESP

ingin bergerak bebas tanpa sebarang kesakitan??


Hari ni nak share 1 lagi produk Shaklee yang hebat. Dengan teknologi yang terkini, Shaklee telah mencipta Advance Joint Health Tablet untuk masalah – masalah sendi. Mari kenali dengan lebih lanjut mengenai Advance Joint Health Tablet ni.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ * * * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Menyokong Kesihatan Sendi Berpanjangan

Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah satu formulasi proprietari yang menampilkan kombinasi bahan-bahan yang amat berkesan, yang dapat MENYOKONG PERGERAKAN, KELENTURAN SENDI dan FUNGSI SENDI YANG SIHAT. Ia dihasilkan dari ramuan aktif yang bertindak dengan pantas bagi menyokong makanan kesihatan yang diperlukan oleh sendi - sendi. 

Shaklee Advanced Joint Health Tablet mengandungi ekstrak unique Boswellia aktif dengan paten tertunda, ekstrak Jagung dan nutrien penting lain termasuk Zink, Tembaga, Mangan dan Vitamin C untuk membantu meningkatkan keselesaan sendi dan pergerakan. Dengan menggunakan tumbuhan dan bahan-bahan berasaskan mineral, Shaklee Advanced Joint Health Tablet ialah formula sayur-sayuran 100%.








Bila waktu malam , dah tak perlu pakai stoking tangan.. hilang rasa kebas. Paling best, nak ‘membuang’ pun lawas jer..


Seronok rasa hati bila baru ni jiran depan rumah bercerita yang tangannya dah xkebas – kebas macam dulu. Maklumlah, kami ni tinggal di Cameron Highlands. Ada masa memang panas tapi bile sampai musim sejuk yang windy tuh.. brrrrr.. memang sejuk sangat. Waktu siang pun suhu boleh cecah 17◦C!! Bayangkan kalau waktu malam??? Huhuhu..

Sebenarnya, sebulan yang lepas jiran ade mengadu tangannya kebas dan lenguh bila waktu malam. So, bila masuk maghrib dia akan terus pakai stoking tangan. Katanya, tangan kebas dan lenguh sangat sampai rase mcm nk potong!! Haish!! Sakit betul tuh! Huhu… so saya pun suggest OSTEMATRIX. Melalui pembacaan saya, lenguh2 dan kebas2 tu berpunca dari kekurangan CALCIUM.

Alhamdulillah sebulan selepas itu, jiran kata TANGAN DAH TAK KEBAS mcm sebelum ni. Kalau kebas pun, sikit2 je.. BADAN PUN XCEPAT LETIH, SAKIT PINGGANG PUN KURANG katanya. (Sebab jiran saya ni berniaga di kedai makan..)Wahhh.. memang seronok sebab dapat EXTRA dari yang diharapkan. Paling – paling best kata jiran, MEMBUANG PUN MUDAH SANGAT.. LAWAS HABISSS.. Yup, memang betul.. Ostematrix memang membantu otot usus bekerja dengan lebih baik. Ini kerana KALSIUM diperlukan supaya proses pengecutan otot dapat berlaku dengan lebih lancar. 

Inilah die Ostematrix Shaklee. tadaaa..

 

Ingin dapatkan Ostematrix pada harga istimewa?? Boleh contact saya, jiha  dan free consultation akan saya berikan khas untuk anda, pelanggan saya >_<


Kata Ira.."Blood pressure ayah menurun ke 150/90 setelah mencuba Vivix"

Credit to : Mamacery



.kolestrol yang tinggi..tekanan darah tinggi..semuanya membawa ke simptom2 serangan sakit jantung......
tahukah anda 90% pengidap tekanan darah tinggi tidak menunjukkan sebarang gejala manakala 10% lagi ada menunjukkan simptom/tanda. Silent killer... Sekarang ni golongan muda pun ramai kene... Disini saya sekadar nak berkongsi cerita Ira yg memberikan VIVIX utk ayahnya yang sakit2 lutut, dan ada menghidap Darah Tinggi.

 


__________________________


 


Salam bahagia,
Pagi ni saya nak berkongsi berita gembira. Baru malam tadi saya hubungi ayah. Bertanya khabar. Yelah, memang saya selalu hubungi ayah. Tapi sebelum ni tak tanya pulak pasal hal ni. Heheh..Saya tanya ayah samada ayah masih konsisten ambil vivix setiap malam sebelum tidur atau tak. Sebab ayah saya ni jenis yang sangat liat nak ambil vitamin. Lagi pula ayah tahu harga vivix ni sedikit mahal. Ayah tak mau vivix cepat habis sebab ayah takut menyusahkan saya untuk topup vivix dengan lebih cepat. Selalu saya pesan kepada ayah untuk mengambilnya secara konsisten. Bulan ni adalah bulan kedua saya mensupply vivix untuk mak ayah saya. Dan subhanallah…ia telah menunjukkan hasil yang sangat memberangsangkan.
Untuk pengetahuan semua, ayah saya mempunyai masalah sakit lutut. Beliau juga mempunyai penyakit darah tinggi. Ayah pernah kena mild stroke 4 tahun lepas kerana lupa ambil ubat selama 2 hari. Ayah masih berasa kebas2 di satu belah tubuhnya. Sehinggalah bulan lepas saya berikan vivix untuk mak dan ayah gunakan semasa berpuasa dan disambung untuk botol seterusnya pada bulan ini.
Apa perubahan yang ayah saya alami? Pada mulanya ayah hanya tahu vivix ni hanya untuk sakit lutut. Sebab ayah ni jenis sangat liat nak ambil vitamin,lagi2 yang mahal sikit. Ni sebab ayah selalu mengadu sakit lutut kepada saya. Tapi tadi saya bagitahu ayah untuk terus konsisten ambil vivix sebab ia juga penawar untuk darah tinggi. Kemudian ayah cerita,” Ayah gi buat check up kat doctor. Bila di chek, dapat result yang menggembirakan. Sebelum ni tekanan darah ayah tidak pernah 150/90. Biasanya 170/100 atau 160/100”.
Saya sangat bergembira dengan result ini. Dan saya doakan agar ayah dan mak saya semakin sihat dan bahagia selamanya. Saya tak kisah nak topup vivix untuk mak ayah saya setiap bulan pon sebab walaupon ia mahal, ia sangat berbaloi. 
 
 
So kepada anak-anak di luar sana, kalau ada rezeki lebih,belikanlah sesuatu yang lebih bernilai dari emas pertama kepada ibu bapa kita. Ya, itulah nikmat kesihatan yang berpanjangan.
.. Kesihatan adalah anugerah rahmat dari Allah tak ternilai.. Kalau kita boleh beli baju, barang2 kehendak kita.. bagaimana dgn mereka yg melahirkan dan menjaga kita dari kecil? Renung2kan

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
 
 

Cantik utk suami tersyg, mula dari sekarang bukan 10thn akan datang.Bagaimana dgn yg dah pun berusia 40-50an?

Credit to : Mamacery


Salam ceria buat semua.. Nak share tentang satu sms yg saya dapat minggu lepas.. Wahh. tak basi lagi naa.. cuma baru teringat nak share.... berikut SMS ni dari salah seorang customer, Kak Zara (beliau dah masuk 50an)
"A'kum cery. I kak zara dari JB. ingat u ada hantar shaklee kat I.. i ade beli vivix dah lama dgn u.. i minum half then i stop.. Baru 2 minggu then i start again the vivix +lecitin. Wow Alhamdulillah....SMALL LINE BAWAH MATA DA MULA KURANG, PIPI JD PINKY N GLOW. any lady yg tgh my face when i open my veil mcm teruja..walllaa.. "
_______________________________________
Alhamdulillah.kak zara ni berpurdah.. dan dia mmg nak sangat jaga kecantikan dan kesihatan utk suami tersayang... jadi rakan2.. jika nak cantik di mata yg tersayang.. mulakan dari sekarang.. kerana utk cantik lagi 10thn akan datang, ia bermula hari ini......Actually testimoni2 ni semua.. kalau kita tak rasa sendiri, kita susah nak percaya.. saya pun dulu mcm tu.. tapi bila sendiri dah rasa. baru percaya.. Well.. saya bukan paksa anda beli pun.. cuma satu hari nnt anda pasti perlukannya. Apa kata mulakan dgn penjagaan dalaman.. Jika anda ada masalah kulit yg serius, adakalanya penggunaan krim, losen dan rawatan luaran kulit tidak banyak membantu sekiranya ia berpunca daripada faktor dalaman seperti kekurangan nutrien. Mengambil makanan dan supplemen yang betul dan bersesuaian boleh menyerlahkan kecantikan, kulit lebih awet muda tanpa kosmetik mahal.
 
vivix?


 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

___________________________________________

Vivix ~ Bantu lambat penuaan wajah

Jenama produk kesihatan terkenal Shaklee memperkenalkan minuman kesihatan Vivix Botanical Beverage Mix yang menghimpunkan semua kebaikan tumbuhan berkenaan.Malah ia adalah produk terlaris dengan jualan sejuta botol sejak tahun pertama diperkenalkan di Amerika Syarikat (AS) dan Kanada.Menurut Ketua Pegawai Saintis Shaklee Corporation Amerika Syarikat, Dr Carsten R Smidt, Vivix adalah kuasa baru menghalang proses penuaan wajah.Kandungan anggur muskat, elderberi, lobak ungu dan polygonum cuspidatum terbukti membantu untuk melawan penyakit serta melambatkan proses penuaan. "Kajian yang dijalankan membuktikan kandungan dalam tumbuh-tumbuhan terutama anggur muskat memberi tindak balas melawan agen penuaan. "Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan.Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain.

sumber: Harian Metro
 
 


JOm belikan Vivix utk ibu atau ayah tersyg.. Jom baca kisah ibu Kak N ,masalah kencing manis, penglihatan terjejas ..tetapi ....

credit to : MamaCery

Alhamdulillah.. pagi ni nak berkongsi sesuatu disini.. sebelum saya pergi menguruskan mcm2 urusan utk dua harini ..nak servis kereta,gi hantar software X-box faiz, nak temankan kelas renang Faiz, nak gi mengepos, nak kemas rumah, nak memasak, nak jumpe kawan...nak rehat, nak membaca, nak update itu nak ini.. bla bla bla.. and the list goes on and on and on ..Sekarang ni weekend rasa mcm cepat sangat.. Sebenarnya hari ni bukan nak membebel.. tapi saya nak bercerita tentang pengalaman kwn saya.. Beliau membelikan Vivix untuk ibunya yg mengidap kencing manis.. Jom kita baca dari blog Kak N...
___________________________
Mak saya mengidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak kata, apa yang beliau rasa adalah...matanya menjadi makin kembang dan berair. Apabila hal ini berlaku, maka mak tak boleh melihat dengan baik bertambah buruk lagi mak tidak dapat memandu. Mak saya tak boleh makan sebarang supplement kerana ia akan menambah burukkan keadaan yang dia lalui. Mungkin disebabkan fungsi buah pinggangnya yang sedikit terjejas akibat kencing manis.

Oleh kerana itu saya hanya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana mak saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume.Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair.
Tiada apa yang lebih menggembirakan saya selain kesihatan mak yang baik. Duit boleh dicari...selagi ada daya usaha.Mudah2an mak dapat menunaikan umrah dengan lebih baik, insyaALLAH.
____________________________________

Itu dia cerita Kak N.. Soalan saya.. anda rasa testimoni di atas direka2?.. Itu terserah hak andalah kan. sbb yg membelinya anda sebagai pengguna .. Saya kenal kak N dah lama dah.. dah hampir 7tahun sejak dari di Miri... ... Saya obses? Saya rasa tidak.. Macam saya.. saya berkongsi sesuatu yang saya dah rasa.. yang kwn2 sy dah rasa... dan pastinya saya juga membaca dan menyelidik kebaikkan sesuatu produk.. Utk anda.. sila baca info ttg vivix di link ini sebelum anda membuat keputusan nak beli VIVIX
 

Dan utk anda diluar sana yg ada mampu, tak salahnya spend sedikit wang utk yg tersayang.. Kesihatan adalah anugerah rahmat dari Allah tak ternilai.. Kalau kita boleh beli baju, barang2 kehendak kita.. bagaimana dgn mereka yg melahirkan dan menjaga??

 
tidak rugi mencuba.. produk yang membuatkan kita terus jatuh cinta...
 
 
 

terharu baca kisah Iffa,pesakit SLE .. ada penawar? VIVIX Adalah Jawapan Kepada Sinar Baru Dalam Hidup Anda, InsyaAllah

Credit to : MamaCery

Pagi ni saya nak share pengalaman junior saya, Pn Iffa..pesakit SLE.. kisah beliau dan penawar penyakit beliau.. (kisah ini saya diambil dari blognya.. )..JOm baca
______________________________
Hari ini Iffa ingin bercerita tentang satu potion ajaib dari SHAKLEE yang telah Iffa amalkan selama hampir 5 bulan untuk merawat/mengubati masalah SLE/MCTD/RA atau lebih mudah Iffa katakan, sakit autoimmune yang masih menjadi misteri puncanya.. Tentu ramai yang telah tahu tentang masalah kesihatan Iffa ini..mungkin ramai juga yang tidak mengetahuinya kerana jika anda bertemu Iffa secara face to face, pasti anda semua tidak akan percaya, tubuh yang comel dan ceria ini menanggung derita sakit yang tiada penawarnya(itu kata doktor sains).Sedikit latar belakang tentang Iffa dan sakit iffa:
  • Sejak zaman kanak-kanak selalu mengalami sakit dada, muka n kulit pucat - anemia
  • 1998 - Warded kerana alahan kepada ubat tahan muntah setelah demam yang tak kebah2
  • 1998 - 2002 : Sepanjang sesi persekolahan di asrama, selalu sakit, anemic yang berpanjangan tetapi masih aktif bersukan, beraktiviti di sekolah.. Collapse in 2000 ketika saat hampir menduduki PMR, mengalami gangguan memory dan focus (Even soalan math yang mudah pun tidak boleh nk buat - sampai Iffa nangis2 dengan En Khalid minta kelas extra - Terima Kasih Cikgu..Jasamu tidakkan kulupakan..)
  • 2003 - 2007 : Mula mengalami radang sendi, demam panas tiba-tiba and mmg tidak mampu utk bangun n ke kuliah. Disahkan mengidap RA.. menjalani pelbagai rawatan utk RA - modern, homeo, alternatif, syifaa dll... tetapi usaha tidak berjaya...
  • Oct 2006 : Collapse sekali lagi, Liver damaged, nerve attack, severe bleeding on skin internal and external due to steven johnson sindrom.. Was critical and warded for 10 days at PUTRA, Malacca.. (According to Doctor, peluang hidup sangat tipis - berserah & tawakal pada Allah..) Alhamdulillah Allah masih berikan Iffa peluang untuk hidup.. berbakti dan berkongsi tentang cara hidup sihat bersama anda semua hingga hari ini.
Ok, cukup setakat itu ttg sakit iffa.. if nak cerita detail, Iffa boleh terbitkan buku ..(^__^). Ramai yang tidak tahu tentang sakit autoimmune, bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga yang mengalaminya barulah ada kesedaran untuk mengetahui ttg sakit ini wujud.. Alhamdulillah di Malaysia, Persatuan SLE Malaysia (PSLEM) sudah mula giat memberikan kesedaran ttg sakit ini.
Baiklah, jika anda semua ingin tahu.. rawatan yang ada untuk pesakit SLE ini ialah dengan pengambilan steroid.. tinggi atau rendah dosenya bergantung kepada activity cell yang menyerang pesakit.. terdapat juga ubat tambahan yang diberikan .. spt plaquenil utk MCTD dll..(hampir lupa sbb sudah hampir setahun Iffa x ambil ubat-ubat ini - jangan marah ye doctor, ubat-ubat itu terlalu byk kesan sampingan, i'd like to stay healthy but with natural ways).
Alhamdulillah, setelah mencari-cari supplement yang boleh membantu Iffa kekal cergas, tidak demam berpanjangan dan dijauhi dari jangkitan penyakit (orang SLE ni senang dpt infection tau)..dan yang penting, Iffa mampu berdiri, berjalan, melakukan kerja-kerja harian tanpa rasa seperti dililit atau berjalan diatas kawat2 duri.. Iffa bertemu Shaklee.. mula-mula makan untuk tambah susu, tapi tergerak hati untuk cuba VIVIX, potion ajaib..kuasa Allah SWT..
__________________________________________
nanti sy share lagi testimoni tentang Vivix ni... memang best.. semua penyakit ada penawarnya.. dgn vivix?
  InsyaAllah
 
 

Info dan fakta kebaikkan tentang Vivix

credit to : Mamacery

Berikanlah yang tersayang KESIHATAN yang tentunya tidak ternilai harganya..











"Terdapat empat mekanisma yang membuktikan kebaikan Vivix iaitu ia mengandungi resveratrol yang kebaikannya sama dengan 3,000 gelas arak merah. Vivix juga terbukti 10 kali lebih bertenaga daripada resveratrol, tidak mengandungi alkohol dan menggunakan bahan semula jadi, tanpa pewarna tiruan serta perasa tambahan. Vivix mendapat sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)," katanya. Menurut Carsten, Vivix berfungsi untuk melindungi dan memperbaiki sel DNA serta memberi kesan positif kepada genetik sekali gus mengurangkan sel penuaan. Katanya, Vivix kini menjadi perhatian pengguna di seluruh dunia disebabkan kebaikan kandungan selain melawan pelbagai jenis penyakit. Ia adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat dan tumbuh-tumbuhan lain. Dengan hanya minum sesudu sehari, pengguna akan merasai perbezaannya. Minuman yang sesuai untuk lelaki dan wanita berusia 18 tahun ke atas itu juga boleh dijadikan masker pada wajah iaitu caranya dengan menyapu dan biarkan beberapa minit untuk dilihat hasilnya.”






VIVIX - Priceless gift. Kesihatan anugerah rahmat Allah tak ternilai.. Kalau kita boleh beli brg2 kehendak KITA, bagaimana keperluan mereka yg t'syg?

credit to : MamaCery

Mencari hadiah utk yg tersayang?... Saya dah hadiahkan Vivix ke suami tersayang.. Sebotol tu tahanlah dlm 1-2bulan utk beliau. Almaklum heavy smokers,risau saya.. nak suruh berhenti, liat betul.. ambil masa..jadi kenalah sediakan perisai..nak kasi supplemen berbotol2,hmm payah gak sbb org lelaki ni lah paling payah nak mkn ape2 suplemen.. Dgn Vivix .. tiada masalah lagi.. Semuanya dlm satu botol.. Vivix juga anda boleh hadiahkan ke ibu bapa anda...

Ni jadual yang membuat perbandingan antara Vivix, MonaVie, Tahitan Noni dan Xango Juice... cuba anda lihat bagaimana hanya dengan 1 sudu teh(1 serving/day) Vivix mampu membekalkan ORAC* value yang diperlukan tubuh (3000-5000 ORAC). Hanya jauhari mengenal manikam.. dan hanya yg tahu erti nilai wang...akan memilih intan bukannya kaca...Vivix - Value for money

Pendek kata, Vvix ni tonik anti penuaan utk pelbagai masalah kesihatan..

Vivix juga boleh dijadikan masker utk wajah. very da bom... bolehla aii cantik mcm ayu raudhah gitu.. ahaksss


NI KISAH MommyLyna yg hadiahkan Vivix utk ayahnya.. apa kata tgk gbr ni
Rambut ayah MommyLyna yang mula kehitaman setelah consume VIVIX!!


INilah yang dikatakan priceless gift ke org yg tersayang.. Bak kata PnNorita Mohd Idris 
 
>>>>Tiada apa yang lebih menggembirakan saya selain kesihatan mak yang baik. Duit boleh dicari...selagi ada daya usaha<< 
 
dlm blognye,Pn N share ttg ibunya yg diabetes kemudian dibelikan vvivix..,alhamdulillah dgn izinnya jua,penglihatan semakin pulih.. 
___________________

tak percaya?.. mcm tak lah gak... tapi mcm sy ckp sebelum ni..Alami sendiri. .anda pasti teruja. Cth mlm tadi, saya chat chat dgn Pn Amy yg ingin mencari supplemen utk ayahnya yang ada masalah kesihatan jantung.. beliau cerita.. ada seorang pesakit yg duduk di sebelah katil ayahnya .. pesakit tu berusia 70thn.. tapi yang terujanya.. amy cerita..org tu nampakmcm umur 50thn.. rahsianya?.. anaknya belikan Vivix dijadikan hadiah utk beliau.. Wallawehhhh..Inilah yg dikatakan priceless gift.." Kesihatan adalah anugerah rahmat dari Allah tak ternilai.. Kalau kita boleh beli baju, barang2 kehendak kita.. bagaimana dgn mereka yg melahirkan dan menjaga kita dari kecil? "

 

VIVIX - Tonik Terhebat Abad Ini




Vivix™ Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Apakah sebenarnya Vivix ini?

-Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.
-Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.
-Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan.
_________________________________________________________

Well.. kita tak boleh melarikan diri dari jadi tua..Tiada ubat atau krim yang boleh jadikan kita muda selama2nya.. KIta kena laluinya.. zaman baby, kanak2, remaja, dewasa dan seterusnya warga emas... betul tak.. cume proses penuaan tu boleh dilambatkan..dan kadar kedutan pada wajah boleh dikurang.. dan ini petua buat masker dari bahan2 natural utk kurangkan kedut... Anda cuma perlukan lobak merak,sebiji kuning telur dan sesudu tepung jagung. Caranya: Parut lobak merah dan satukan dgn sebiji kuning tekur. Kemudian masukkan tepung jagung, kacau sebati dan lumurkan ke kulit wajah. Biar sehingga kering kemudian bilas... InsyaAllah..
_________________________________________
____________
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
 
 

Bagaimana Vitamin E, Vitamin C dan Serbuk Kolagen bertindak??

Lama sangat dah xupdate blog nih.. asyik update FB je sampai blog pun lupe nk update.. huu..

ok, hari ni nak share something yang best pasal KOLAGEN. lepas bertapa sekian lama, baru ku tahu ini fungsi2 vitamin utk kulit.. ish3.. (lame betul kau bertapa ye jiha..)






saya memang OBSES dengan vitamin C. suke sangat buat masker.. lepas pakai masker vit c, xyah pakai pape krim muka pun rase cam cantik jerrr.. hehehe..

ok, pd sesape yg xtau lagi, nilah SERBUK KOLAGEN SHAKLEE.. Tadaaaaaaa


Yang ni pulak vitamin C yang diobseskan sgt tuh.. heeee


haaa,, ni kalau nk ilangkan parut jerawat memang superb  n mabeles i told you....


ok, sebarang pertanyaan boleh hubungi saya. jgn malu jgn segan dan jgn takut.. saya makan nasik bukan makan org.. hahaha..



Panduan Khasiat Bijirin Penuh.



Oleh Asyikin M

Amalan pengambilan bijirin penuh memberikan kesan yang positif terhadap kesihatan manusia. Kita semamangnya banyak mengambil bijirin setiap hari, namun begitu adakah bijirin yang diambil tersebut terdiri daripada bijirin penuh? Bijirin penuh terdiri daripada komponen bran, germa, dan endosperma. Ia kaya dengan sumber protein, antioksidans, fiber, kalsium, asid lemak perlu, pelbagai vitamin, dan mineral.


" Menurut Panduan Diet Malaysia 2010, separuh daripada pengambilan bijirin penuh harian terdiri daripada bijirin penuh, iaitu 2-4 saiz sajian sehari... "


Sumber-sumber bijiran penuh.


Menurut Panduan Diet Malaysia 2010, separuh daripada pengambilan bijirin penuh harian terdiri daripada bijirin penuh, iaitu 2-4 saiz sajian sehari. Antara sumber makanan bijirin penuh adalah biskut bijirin penuh, roti bijirin penuh, barli, bertih jagung, beras perang, oat, pasta/mee bijirin penuh, bijirin sedia dimakan, muesli, dan granola bars.

Keputusan kajian epidemiologi menunjukkan bahawa individu yang mengambil bijirin penuh melebihi satu saiz sajian sehari mempunyai jisim tubuh yang lebih baik. Hal ini kerana bijirin penuh memberikan rasa kenyang yang lebih lama berbanding produk makanan yang lain.

Selain itu, penyerapan bijirin penuh dalam tubuh adalah lebih perlahan sekaligus mengurangkan kandungan gula dalam tubuh. Kajian saintifik menunjukkan bahawa kekerapan pengambilan bijirin penuh mengurangkan risiko obesiti, diabetes, penyakit jantung, kanser, strok, dan tekanan darah tinggi.


Menurut Proceeding of the Nutrition Society (2003), pengambilan bijirin penuh sekurang-kurangnya 3 kali sehari mengurangkan kadar diabetes sebanyak 21-27%.
Panduan pengambilan

Satu sajian bijirin penuh adalah bersamaan dengan 16 gram. Berikut merupakan contoh satu sajian bijirin penuh-:

Sekeping roti 100% bijirin penuh
½ cawan pasta/mee bijirin penuh
½ cawan beras perang
½ cawan oat
1 cawan bijirin sedia dimakan
3 keping biskut bijirin penuh

Para pengguna juga boleh membezakan produk bijirin penuh dengan bijirin yang terproses dengan melihat “whole grain stamp” pada label makanan. Jika isi kandungan yang pertama dalam label makanan terdiri daripada produk bijirin penuh misalnya oat, makanan tersebut boleh diklasifikasikan sebagai produk bijirin penuh kerana sebahagian besar isi kandungan produk tersebut terdiri daripada bijirin penuh.

Oleh itu, amalkan pengambilan bijirin penuh dalam diet harian kerana selain daripada membantu dalam pengawalan berat badan, ia juga kaya dengan nutrien dan boleh menghindari daripada risiko penyakit-penyakit yang berbahaya.

Credit to : blog kevin zahri

Resepi Bancuh ESP Shaklee SEDAP!

Credit to :

Resepi Bancuh ESP Shaklee SEDAP!-Vitamin dan Cikgu-



Dah try minum ESP? sedap tak? bagaimana rasa ESP ni? rasa soya lah! tapi sedap. Tapi bosan gak kalau asik bancuh ngan air kosong jer. untuk variasi dan nak lagi sedap kaw-kaw, ada resepi yang sedap untuk bancuh ESP Shaklee ni


  • ESP + Fresh Milk 
  •  ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP..bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + SusuAnmum
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana ESP
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung

ada yang lain? secara asasnya satu sudu besar ESP ni bancuh ngan satu mug air. suam atau sejuk. Jangan yang panas-panas sudah. Kang habis protein tu kang! Kalo cikgu suka bancuh ngan Performance Drink dan juga dengan Ribena.
dan cikgu memang suka minum sejuk. Susah nak larut? Kalau kacau ngan sudu mememng susah larut, cikgu masuh dalam shaker atau mana-mana botol tapau yang ketat penutupnya untuk di shake-shake boom boom...heheh




Performance Drink Shaklee




ESP


ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:


1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik
Jom try sekarang! sedap...

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan .


Sebab - Sebab Kenapa ESP Shaklee Sangat Best!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Alhamdulillah .. dapat juga saya mencuri masa untuk update blog YSM malam ni. Seminggu ni memang exhausted saya.. puncanya, Icha yang selesema dan demam on off sejak malam Ahad yang lepas. So, macam terlebih manja la juga .. ditambah lagi, both IchaBella pakat-pakat taknak tidur siang .. order yang masuk mencurah-curah (alhamdulillah) .. memang menduga IMAN.


So, malam minggu ni saya share dengan pembaca blog saya mengenai best ever suplemen daripada Shaklee iaitu ESP. Jujur aku dayus .. eh silap! Jujur saya katakan saya sendiri masa first time ambik ESP 2 tahun lepas terus jatuh cinta sebab efek dan sensasi positif yang saya dapat daripada ESP ni. Masa tu, kesan pengambilan ESP yang saya nampak :
Susu jadi pekat (time awal-awal tu rajin woo buat stok EBM)
Icha menyusu kejap je.. tapi tidur lena
Berat badan Icha memang marvellous sampai jadi 'baby michelin'

Tapi, ada juga kesan-kesan yang 'menakutkan' saya contohnya Icha muak memang nampak 'pekat' muaknya .. hehe. Yelah, first time mommy kan? Tapi, dalam 'takut - takut' tu saya buat derk je sebab saya sebelum beli produk Shaklee ni saya dah study habis-habis dan dah baca almost 97% testimonial dan review yang ada kat Internet. Senang kata - 'saya tak mudah panik'


ESP adalah ringkasan kepada Energizing Soy Protein. Nak tahu apa yang BEST, yang PANAS, yang buat saya dan anda memang CONFIRM RISAU KALAU TAK MAKAN ESP .. meh baca points kat bawah ni ya!


credit to Kak Cery dan Beeha


KENAPA ESP NI BEST SANGAT!



Sbb PROTEIN ADALAH MAKANAN TERPENTING UNTUK TUBUH MANUSIA. 

Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel. Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti membina sel-sel baru, menggantikan tisu-tisu badan yang lama/tua dengan tisu-tisu yang baru, menggantikan tisu-tisu yang rosak/cedera dengan tisu-tisu yang baru.

APA yg BEST tentang ESP ? 


Merupakan sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian. Berasakan tumbuh- tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol dan TERBUKTI SECARA KLINIKAL dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, di samping membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormon yang sempurna. ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah. Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) dan tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga.

Kelebihan ESP dalam menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri, membantu hilangkan parut jerawat di muka, memberi tenaga berpanjangan, menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan. ESP juga menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.

Pengambilan ESP bersama suplemen-suplemen lain amat membantu dalam meng'optimum'kan kadar penyerapan nutrien suplemen-suplemen tersebut ke dalam tubuh kita .. senang kata, kesan pengambilan vitamin/mineral akan lebih efektif bersama pengambilan ESP (reason : baca point nombor satu tu semula)


So, apa kata anda? Paling mudah pun jika anda faham point terakhir tu - protein yang lengkap, yang baik akan membantu membaiki, membina sel-sel tubuh yang sihat dan cantik. Sel-sel yang sihat lebih mudah menyerap vitamin berbanding sel-sel yang kurang sihat. Sebab tu, seeloknya dalam setiap program/ pekej kesihatan yang anda ambil, disarankan mengambil ESP.

Credit :

YourSuperMom.Com: Sebab - Sebab Kenapa ESP Shaklee Sangat Best!

Lemak



Apa itu lemak ?


Lemak adalah sumber tenaga kalori yang padat.Pengambilan lemak yang berlebihan dikaitkan dengan peningkatan risiko terhadap penyakit jantung dan juga kesan kegemukan. Lemak terbahagi kepada tiga jenis iaitu lemak tepu, politaktepu atau monotaktepu. Badan kita boleh mengeluarkan kedua-dua lemak monotaktepu dan lemak tepu. Lemak politaktepu, atau asid lemak yang penting, tidak boleh dibuat di dalam badan dan mesti diambil daripada diet kita.

Lemak tepu bersifat membeku dan keras pada suhu rendah. Kebiasaanya lemak tepu didapati daripada sumber haiwan dan tumbuhan seperti santan dan lemak sayuran. Lemak tidak tepu pula bersifat lembut dan berada dalam keadaan cecair walaupun pada suhu rendah. Ia didapati daripada sumber tumbuhan.

Lemak sangat diperlukan untuk kesihatan yang baik. Lemak membantu dalam pengeluaran tenaga, pembinaan sel, pengangkutan oksigen, pembekuan darah, dan penghasilan bahan ala-hormon yang sangat aktif yang dipanggil prostaglandin. Lemak kebanyakannya disimpan dalam sel adipos (lemak) badan tetapi ia juga didapati di dalam plasma darah dan sel-sel badan yang lain. Selain itu, lemak juga dapat menjadi penebat kepada badan dan boleh ditukar kepada tenaga. Lemak digunakan untuk membina sel baru dan ia kritikal dalam pembentukan otak yang normal dan fungsi saraf. Lemak juga diperlukan untuk membawa dan menyerap vitamin yang larut lemak, seperti vitamin A, D, E dan K dan karotenoid.

Lemak adalah dua kali ganda tumpat-kalori (1 gram = 9 kalori) daripada karbohidrat atau protein (1 gram = 4 kalori). Walaupun terdapat kebaikan kesihatan yang dikaitkan dengan minyak zaitun dan kanola, namun kadar kalori mereka masih tinggi (1 sudu besar = 120 kalori). Tambahan pula, kebanyakan makanan proses dan makanan segera mempunyai kadar lemak yang tinggi, terutamanya lemak tepu. Kebiasaanya lemak monotaktepu boleh didapati dalam minyak zaitun dan kanola. Manakala lemak tepu pula banyak terdapat dalam produk haiwan seperti mentega, keju, susu sempurna, ais krim, krim dan daging berlemak dan juga sesetengah minyak sayur, kelapa, kelapa sawit dan minyak biji kelapa sawit. Lemak politaktepu pula dijumpai dalam minyak bunga kesumba, bunga matahari, jagung dan kacang soya.


LEMAK TEPU

Lemak tepu adalah lemak yang terdiri daripada trigliserida yang hanya mengandungi asid lemak tepu radikal. Terdapat beberapa jenis asid lemak tepu, yang berbeza dengan jumlah atom karbon, bermula daripada 3 karbon (asid propionat) untuk 36 (Hexatriacontanoic asid). Asid lemak tepu tidak punya ikatan berkembar antara atom karbon daripada rantaian asid lemak. Oleh sebab itu, lemak ini sepenuhnya tepu dengan atom hidrogen.

Contoh makanan yang mengandungi kadar lemak tepu yang tinggi termasuklah produk susu terutamanya krim dan keju, lemak haiwan seperti lemak babi dan lemak daging, minyak kelapa, minyak biji kapas, minyak inti sawit, coklat, dan beberapa makanan siap.

Lemak biasanya dikumpulkan dalam badan dan digunakan sebagai sumber tenaga simpanan. Lapisan lemak di bawah kulit berfungsi untuk melindungi kita daripada kesejukan. Lemak juga dapat melindung organ-organ dalam badan kita. Selain itu, lemak membekalkan vitamin seperti vitamin A, D, E, dan K yang larut dalam lemak. Walau bagaimanapun, ahli sains mendapati jika seseorang memakan makanan yang mengandungi terlalu banyak lemak tepu, kesihatannya mungkin terjejas.

Walaubagaimanapun, pengambilan lemak tepu secara berlebihan akan membawa kesan buruk terhadap tahap kesihatan kita. Sebagaimana yang kita tahu, penyakit jantung dan kanser merupakan penyakit pembunuh utama di dunia. Menurut kajian yang telah dijalankan oleh ahli sains, penyakit jantung adalah disebabkab kehadiran kolesterol dalam darah.

Kolesterol yang termendak dalam dinding arteri boleh menyekat pengaliran darah. Ini menyebabkan tekanan darah bertambah tinggi. Tekanan darah yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung dan strok. Lemak tepu dapat menambahkan aras kolesterol dalam darah. Oleh itu, pengambilan makanan yang mengandungi lemak tak tepu lebih digalakkan.

LEMAK TRANS

Lemak trans pada asasnya adalah lemak sayur poli tak tepu yang telah diubah secara kimia melalui proses yang dikenali sebagai penghidrogenan. Ini adalah merupakan proses bahan kimia kasar yang menukarkan minyak sayur menjadi lemak pepejal atau separa pepejal (iaitu lemak yang lebih keras) pada suhu bilik, yang membolehkan minyak itu tetap segar bagi tempoh masa yang dilanjutkan.

Lemak berhidrogen kurang berkemungkinan untuk rosak. Oleh itu, produk yang diperbuat daripada lemak ini tahan lebih lama berbanding jika diperbuat daripada minyak cecair, ciri-ciri ini mempunyai kebaikan dalam pengeluaran makanan yang diproses.Lemak trans juga lebih digemari kerana apabila digunakan dalam makanan seperti biskut, ia menjadikan produk makanan segar lebih lama. Namun begitu, bagi pengguna lemak sintetik atau palsu ini mempunyai keburukan dari segi pemakanan.
 
Lemak trans memburukkan sistem kardiovaskular seseorang berbanding lemak tepu. Lemak tepu meningkatkan paras kolesterol LDL (lipoprotein ketumpatan rendah) ‘buruk’, tanpa menjejaskan kolesterol ‘baik’ (lipoprotein ketumpatan tinggi - HDL). Lemak trans meningkatkan LDL seperti lemak tepu tetapi tidak seperti lemak tepu, ia mengurangkan HDL secara serentak. Ini menjadikan nisbah kolesterol seseorang tidak seimbang secara berbahaya, yang boleh menyebabkan seseorang mengalami risiko penyakit yang mengancam nyawa seperti penyakit jantung dan angin ahmar (strok).


Sumber : Diperoleh daripada kerja kursus pelajar UPSI, kursus Pendidikan Kemahiran Hidup


credit : ilanmie


10 Kebaikan Kesihatan Bila Berpuasa


credit to : My brother.. hehehe

Kita sering dengar bahawa amalan puasa mempunyai baik untuk kesihatan dan mempunyai pelbagai hikmah. Tapi apakah kelebihannya? Terutama dari segi kesihatan, kawalan berat badan dan mungkin juga peranan puasa untuk mengawal beberapa penyakit?

10 Kebaikan Kesihatan Bila Berpuasa


Berikut adalah antara 10 kebaikan atau manfaat kesihatan bagi mereka yang berpuasa.
 
  1. Kurang berat: Saya rasa keb anyakkan di kalangan anda akan kurangkan berat badan dalam bulan ramadhan? Kenapa? Kerana susah untuk memenuhi keperluan kalori seharian dengan tiga hidangan (berbuka, makan malam dan sahur).
  2. Kawalan diri: Puasa mengajar kita untuk mengawal pelbagai godaan kehidupan termasuk nafsu makan, merokok dan lain-lain. Dalam usaha anda untuk kawal berat badan, kawalan nafsu makan memang mustahak.
  3. Kurangkan gula darah. Ini kerana pengambilan gula (glukos) yang tersekat dari sahur hinggalah berbuka (lebih kurang 14 jam), ini menstabilkan bukan sahaja glukos darah tapi juga tingkatkan kepekaan (sensitivity) insulin.
  4. Kolesterol Bantu dalam kurangkan kolesterol LDL (low density lipo-protein) dengan meningkatkan kolesterol HDL (high density lipo-protein) dan juga dengan kurangnya berat badan sepanjang bulan puasa.
  5. Kurangkan tekanan darah. Puasa memang sesuai untuk kurangkan hypertension (tekanan darah tinggi). Pengurangan tekanan darah adalah hasil gabungan 1) tahap insulin yang lebih rendah 2) glukos darah yang lebih konsisten dan kekurangan water retention.
  6. Ubah gaya hidup. Tanpa kewajipan berpuasa, saya rasa memang sukar untuk kita mengubah tabiat-tabiat buruk. Puasa sebulan memberikan peluang keemasan untuk membuang tabiat-tabiat yang kurang elok seperti merokok, makan berlebihan dan lain-lain.                                                  
  7. Rehat. Ini penting. Lantas kehidupan dunia ini makin pantas dan jarang memberi ruang untuk kita rehatkan badan. Puasa bukan sahaja rehatkan sistem penghadaman tapi juga dapat rehatkan minda dan badan. Saya sendiri gunakan bulan puasa untuk berehat daripada aktitivi fizikal/senamam supaya beri peluang kepada badan untuk membaiki segala kecederaan ringan sepanjang tahun.
  8. Bantu buang ketagihan. Ingin buang tabiat merokok, minum kopi berlebihan dan lain-lain? Jangan sia-siakan peluang berbuasa sebulan untuk mengambil langkah pertama.                                             
  9. Kawal stres. Ketenangan dan pengubahsuaian fokus utama kehidupan daripada duniawi kepada akhirat bantu kurangkan stres! Ibadat puasa, tilawah, berzikir yang dilebihan pada bulan puasa dapat mengalih fokus dan kurangkan stres dan sememangnya menyenangkan disamping dapat pahala, insyallah.
  10. Lain-lain. Selain kelebihan di atas, berpuasa sepanjang bulan ramadhan atau puasa sunat mempunyai pelbagai kelebihan lain untuk diri, kesatuan keluarga, mengeratkan silaturrahim dan lain-lain lagi.

Selamat menunaikan ibadat puasa semua.

Kelebihan Set D : Set Skincare Shaklee


 Set D : Set Skincare Shaklee terdiri daripada B Complex , Vitamin C, Vitamin E dan Energizing Soy Protein (ESP)

B Complex :
B Complex ( B for Beauty) menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Vitamin B Complex juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B Complex diperlukan. Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, sebagai anti-stress (bertindak sebagai penenang – stress merupakan antara penyebab kulit cepat berkedut dan nampak cepat tua), mengelakkan kulit kusam.

Vitamin C:
Kulit memerlukan Vitamin C untuk membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Vitamin ini juga merupakan vitamin antioksida yang menghalang serangan radikal bebas terhadap serat kulit iaitu kologen dan elastin. Dalam kata lainnya, vitamin C sangat perlu untuk penghasilan kologen dan juga memastikan kologen yang dihasilkan selamat daripada serangan radikal bebas. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit anda kelihatan bersinar, gebu dan anjal.

Vitamin E:
Melambatkan proses penuaan. Membantu mendapatkan tekstur kulit yang cantik, lebih muda.sangat membantu untuk menghilangkan parut. Vitamin antioksida ini berupaya untuk mencegah atau memperlambat kerosakan  sel akibat serangan radikal bebas. Jika sel rosak, ia akan menyebabkan tanda-tanda penuaan, seperti kedutan dan kulit kering. Ia juga membantu dalam aspek kesuburan, membantu mempercepat proses baik luka, membantu pengaliran darah dengan lebih lancar, membantu mengurangkan kesakitan akibat pre-menstrual.Ia juga membantu mengurangkan kolesterol dalam darah. Vitamin E seringkali dicadangkan untuk pelbagai masalah degeneratif seperti penyakit kardiovaskular, kanser dan katarak.
Bezanya Vitamin E Shaklee dengan vitamin E yang berada di pasaran ialah Vitamin E Shaklee turut mempunyai Selenium yang melengkapkan lagi fungsi Shaklee.Selenium merupakan mineral yang membantu melindungi sel-sel kulit dari radikal bebas. Selain itu, mineral ini juga berfungsi mencegah kanser.

ESP (Energizing Soy Protein)
Protein penting kepada mereka yang ingin kulit yang cantik dan ton warna yang sekata. Badan kita perlukan protin utk tumbesaran yg sihat. Protein sangat membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan serta membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Dan yg penting, protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel2 lama. Mereka yang mempunyai bekas jerawat yang berwarna hitam adalah disebabkan kekurangan protien untuk membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tersebut.
Dengan protein yang mencukupi, sel badan akan sihat dan membantu penyerapan vitamin lain yang diambil dengan lebih cepat. Hasilnya kulit akan kelihatan lebih licin, anjal, gebu dan berseri. Isoflavon perangsang KOLEGEN yang mana ia berfungsi untuk menganjalkan kulit, memperlahankan kedutan dan menganjalkan payudara. ESP juga memberi rasa kenyang lebih lama dan ia merupakan bonus bagi anda yang ingin mengurangkan berat badan. Ianya juga mengawal paras kolestrol, menyokong kesihatan jantung serta prostat.