Servis vs repair… Detox vs Operate…
Apa agaknya kaitan antara 2 ni?

Jawapannya ialah KOS.

KOS SERVIS adalah murah berbanding KOS REPAIR..
KOS DETOX adalah jauhhhhh lebih murah daripada KOS OPERATION (jika kita disahkan mengidap sakit kronik seperti kanser, jantung dan sebagainya)

Apa yang saya nak tekankan ialah, wajib untuk kita menjaga diri kita dari terkena penyakit – penyakit yang  kronik. Ramai orang tidak sedar kepentingan untuk DETOX (buang toksin daripada badan) sedangkan DETOX ialah rutin manusia paling wajib untuk diamalkan. Bila terlalu banyak toksin dalam badan, bukan setakat jerawat je kerap - kerap keluar, tapi badan pun cepat letih, masalah penghadaman, kegemukan dan kita nampak lebih tua daripada umur yang sebenar. Yang lebih menakutkan,ia mampu mengundang pelbagai penyakit kronik.

Jika kita menjaga badan kita daripada awal, kita sebenarnya dalam usaha untuk mengelakkan daripada mengeluarkan KOS yang lebih besar bagi ‘memperbaiki’  badan kita yang telah rosak

Ok, secara ringkasnya DETOX ni boleh dibuat melalui pelbagai cara iaitu :

1. Puasa
2. Berpeluh
3. Berbekam
4. Penyahtinjaan

Shaklee menawarkan beberapa produk yang membantu proses detox berjalan dengan lancar, mudah dan selamat.

1. ALFALFA :  DETOX seluruh badan. Saya suka menganggap Alfalfa ni sebagai lori sampah yang akan mengutip segala toksin dari setiap ceruk dalam badan. Alfalfa mampu menurunkan paras keasidan dalam tubuh, menyerap segala lemak dan kolestrol serta toksin yang tidak diperlukan, membantu system penghadaman dan banyak lagi kelebihan yang lain

2. HERB LAX : DETOX usus / kolon. Ramai orang tahu usus / kolon yang kotor ialah punca kepada pelbagai penyakit. Jadi Herb Lax sangat membantu membersihkan dan membuang  mendapan atau juga dikenali sebagai PLAK MUKOID yang terdapat di dalam usus. Selain itu, Herb Lax membantu mengurangkan perut buncit, membetulkan system penghadaman, menyelesaikan masalah sembelit dan tidak lawas.

3. GARLIC : DETOX  darah. Dengan pemakanan kita sekarang, detox darah adalah sangat penting supaya logam – logam berat dapat dikeluarkan kerana garlic mempunyai bahan penting yang membolehkan logam keluar. Garlic juga membantu memperbaiki system penghadaman kita dan juga meningkatkan system imunisasi dalam badan

4. DTX : DETOX hati. Hati merupakan organ manusia yang paling banyak melakukan kerja – kerja detox. Segala apa yang masuk dalam badan kita akan dineutralkan oleh hati. Oleh itu, penjgaan hati adalah sangat – sangat penting. DTX membantu  mengekalkan aliran hempedu, membina semula sel-sel hati, meningkatkan penghasilan enzim untuk proses detox hati, melindungi hati dari toksin dan merawat masalah hati.

Badan manusia melakukan detox pada bila – bila masa sahaja tetapi kebanyakan waktu detox adalah ketika waktu malam ketika tidur. Jadi kepada anda yang suka berjaga malam, anda sebenarnya telah mengganggu proses detox terutamanya detox oleh hati. Maka pengambilan supplement adalahsangat – sangat penting.

Jadi hargailah badan anda.. lakukan sekerap yang boleh proses detox supaya badan kita dapat digunakan untuk jangkamasa yang panjang..


Najihah Sudi
017 – 5012307
FB : Najihah Sudi


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Baca ni! Best!