Penyakit Hati & Fungsinya

Penyakit hati adalah sesuatu istilah untuk sekumpulan penyakit-penyakit dan infeksi-infeksi yang mempengaruhi sel-sel, jaringan-jaringan, struktur dan fungsi dari hati.

FUNGSI HATI

Hati adalah suatu organ penting terletak di bahagian kanan atas abdomen. Ia berfungsi sebagai:

1. Menyaring dan membersihkan darah.
2. Menghasilkan enzime hempedu, suatu zat yang membantu pencernaan lemak.
3. Memproses dan mengikat lemak pada pengangkutnya (protein) termasuk kolesterol. Gabungan lemak dan protein disebut lipoprotein (Chylomicron, VLDL, LDL, HDL), menyimpan gula dan membantu tubuh untuk mengangkut dan mengalirkan energi.
4. Memproses protein-protein penting, seperti kebanyakan yang terlibat pada pembekuan darah.
5. Memetabolisme pelbagai ubat-ubatan seperti barbiturates, sedatives, and amphetamines
6. Menyimpan zat besi, vitamin A dan D serta beberapa dari vitamin B.
7. Memproses protein-protein penting seperti albumin yang mengatur pengakutan cairan di dalam darah dan ginjal.
8. Membantu menguraikan sel-sel darah merah.

Jika hati menjadi menjadi bengkak atau dijangkiti kuman, maka kemampuannya untuk melaksanakan fungsi-fungsi ini akan menjadi lemah.

Penyakit hati dan pelbagai jangkitan kuman adalah disebabkan oleh suatu keadaan yang di jangkiti virus, serangan bakteri dan perubahan kimia atau fizikal di dalam tubuh.

Penyebab yang paling biasa dari kerosakan hati adalah kerana kekurangan gizi (malnutrition) terutamanya terjadi kerana ketagihan rokok dan alcohol.

Gejala-gejala penyakit hati mungkin akut, terjadi tiba-tiba, atau kronik berkembang perlahan melalui suatu jangka masa yang lama. Penyakit hati kronik adalah jauh lebih umum daripada yang akut. Peratus penyakit hati kronik dari lelaki adalah dua kali lebih tinggi dari wanita. Penyakit hati juga dapat menjangkau dari penyakit yang ringan sehingga penyakit berat seperti kanser hati. 
Untuk masalah berkaitan hati ini, supplement Shaklee yang sesuai ialah :
1. DTX Complex


DTX Complex yang fungsi amnya ialah menyokong keupayaan badan menghasilkan protein bagi membantu menjana semula sel - sel hati.
DTX Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok susu tisel yang menghasilkan 80% silymarin. ia turut mengandungi bahan - bahan yang digabungkan secara unik & saintifik. Ekstrak daripada  Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya antioksida) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit, dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu)
2. Nutriferon


Manfaat utama Nutriferon ialah mengukuhkan sistem imun dalam masa yang singkat! Ianya adalah satu - satunya interferon semulajadi di dunia. 
Nutriferon mampu mengurangkan infeksi oleh pesakit - pesakit Hepatitis B & C. Ia juga mampu meminimumkan ketidakselesaan seperti kembung perut, rasa mual , muntah dan lain - lain kepada pesakit hepatitis B & C
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
Harga Runcit DTX Complex : RM155.00 (Semenanjung) / RM160.00 (Sabah & Sarawak)
Kuantiti : 90 biji
 
Harga Runcit Nutriferon : RM181.00 (Semenanjung) / RM191.00 (Sabah & Sarawak)
Kuantiti : 30 peket
 
JIHA 0175012307
Call / Sms / Whatsapp / Viber
FB : najihah sudi
 
PERHATIAN : Konsultasi selepas pembelian produk adalah khas untuk PELANGGAN SAYA sahaja. Sila rujuk pengedar anda untuk sebarang masalah yang timbul, cara pemakanan suplemen yang lebih terperinci, tips - tips dan sebarang konsultasi selepas pembelian. Terima kasih.. :-)

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Baca ni! Best!